#noutăți e-Factura

Îmbunătățiri aduse sistemului RO e-Factura

22.01.2024

Îmbunătățiri aduse sistemului RO e-Factura

În perioada de timp scursă de la introducerea obligativității folosirii sistemului RO e-Factura pentru a acoperi toate operațiunile din relația B2B, au fost semnalate numeroase probleme ale sistemului, unele dintre acestea fiind remarcate și câteva chiar rezolvate, așa cum a anunțat joi în cadrul unei conferințe organizată de către EY România, Doina Sandu, Consilier Superior, Biroul Elaborare Strategie și Informatizare, Unitatea de management a Informației - ANAF.

Una dintre acestea se referă la duplicarea sau chiar multiplicarea facturilor transmise în sistem. Soluția găsită și începând cu 16 ianuarie 2024 funcțională, este aceea prin care sistemul respinge automat facturile care au fost transmise deja.

Subiectul autofacturare, respectiv posibilitatea transmiterii în e-Factura a facturilor emise de beneficiari în numele furnizorilor, este un alt subiect dezbătut în ultimele luni, apărut ca solicitare a mediului de afaceri, dar fără să fi fost deocamdată înaintat un termen exact de implementare: „Dezvoltările avute în vedere vin ca urmare a solicitărilor din partea mediului de afaceri și vizează ajustarea unor procese și a unor drepturi în zona de primire a facturilor. Aici vorbim de facturile emise de către beneficiar în contul și pe seama furnizorului. Va fi implementată autofacturarea, cu dreptul de postare la cumpărător, nu la furnizor, astfel că facturile vor fi acceptate de sistem”, a declarat Doina Sandu de la ANAF.

O altă problemă ridicată privește anexele facturilor electronice, respectiv încorporarea acestora în structura XML a facturii, pentru a fi transmise în sistem; din perspectiva autorităților, acestea sunt opționale: „Atașamentul la factură este un element opțional în sistemul e-Factura. Dacă se alege opțiunea de a transmite documentele justificative sau atașamentele la factură prin sistem, condiția este ca acestea să fie încorporate în structura XML a facturii electronice”, a anunțat Doina Sandu.

Platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTAX.ro, oferă cea mai favorabilă raportare funcționalitate/preț în ceea ce privește e-Factura, pentru a facilita colaborarea cu autoritățile fiscale. Contactează-ne pentru a afla mai multe detalii.