#noutăți e-Factura

e-Factura: noile reglementări și amenzi – schimbările așteptate de la 1 iunie și 1 iulie

26.03.2024

e-Factura: noile reglementări și amenzi  – schimbările așteptate de la 1 iunie și 1 iulie

Un proiect ce urmează a fi adoptat în această săptămână prevede prelungirea perioadei pentru neaplicarea amenzilor până la 31 mai. Pe lângă acel termen, se mai clarifică și modul în care se aplică amenzile.

În cazul în care nu s-a transmis una sau mai multe facturi în decursul unei luni, se va primi o singură amendă pentru această faptă, și nu pentru fiecare factură în parte.

Încălcarea prevederilor menționate mai sus, pentru una sau mai multe facturi, al căror termen-limită de transmitere în sistemul național RO e-Factura survine în decursul unei luni calendaristice, este considerată o contravenție și va fi sancționată cu amendă. Pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, amenda poate varia între 5.000 și 10.000 lei, pentru cele mijlocii între 2.500 și 5.000 lei, iar pentru celelalte persoane juridice, amenda poate fi cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei.

Pe lângă amenzile amintite mai sus, de la 1 iulie va apărea o nouă sancțiune, menționând faptul că dacă o persoană fizică sau o firmă primește o factură prin orice alt mijloc decât prin sistemul RO e-Factura și o înregistrează, amenda este de 15% din valoarea facturii.

Platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTAX.ro, oferă cea mai favorabilă raportare funcționalitate/preț în ceea ce privește e-Factura, pentru a facilita colaborarea cu autoritățile fiscale. Contactează-ne pentru a afla mai multe detalii.