#noutăți SAF-T

Urmează faza verificării de către ANAF a datelor din raportarea SAF-T

25.01.2024

Urmează faza verificării de către ANAF a datelor din raportarea SAF-T

Începând cu anul 2022 a fost introdusă obligația raportării SAF-T, etapizat în funcție de categoria de contribuabili. Această raportare presupune transmiterea unui volum considerabil de date către ANAF, prin trei tipuri de declarații: lunară/trimestrială, anuală și cea la cerere. Cei care nu au depus sau au furnizat date incomplete, au primit sau sunt în curs de a primi notificări de nedepunere, transmise de către ANAF. Este de așteptat ca această acțiune să continue și chiar să fie impuse amenzi de nedepunere a declarației SAF-T. 

Anul 2024 marchează începutul acțiunii de verificare de către ANAF a datelor colectate prin intermediul raportării SAF-T. Astfel, este foarte important ca, pe lângă acțiunea de transmitere a raportării, să ne asigurăm de faptul că datele cuprinse sunt atât complete cât și corecte. 

Pe lângă testele de consistență ce pot fi realizate și cu ajutorul uneltelor puse la dispoziție de către ANAF (validatorul DUK Integrator), dar care se rezumă doar la verificarea structurii datelor, estențiale sunt verificările calitative care trebuie efectuate pe datele cuprinse în declarația SAF-T.

Platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTAX.ro, oferă uneltele necesare realizării unei multitudini de teste: pornind de la încărcarea unui fișier XML D-406 (SAF-T), generat din orice ERP, pe lângă transformarea în format XLS și sumarizarea conținutului fiecărui fișier, Dr. SAF-T permite validarea pe 3 niveluri:
• structură XSD;
• cele 22 validări recomandate de către ANAF;
• 17 validări încrucișate suplimentare, dezvoltate împreună cu firme prestigioase de consultanță.

La o apăsare de buton, Dr. SAF-T descarcă conținutul SPV aferent ultimelor 60 de zile și compară facturile de intrare și ieșire cu declarația SAF-T, chiar și într-o variantă intermediară (de exemplu, generată la o săptămână).

Platforma SmartTAX.ro vă oferă, într-un singur loc, uneltele necesare validării și raportării conforme ANAF, pentru SAF-T, e-Factura, e-Transport sau alte declarații.

 

Alte articole SAF-T

Legea raportării SAF-T

Legea raportării SAF-T

28.06.2023

ORDIN Nr. 1783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, [... mai mult]

Studiu de raportare fiscală digitală

Studiu de raportare fiscală digitală

23.06.2023

Studiu realizat de una din companiile de consultanță din Big Four: Impactul raportării fiscale digitale în România - Eficientizarea controalelor și acces sporit la situațiile [... mai mult]