#noutăți e-Factura

Actualizări ale Sistemului RO e-Factura

26.02.2024

Actualizări ale Sistemului RO e-Factura

În încercarea de a îmbunătății sistemul RO e-Factura, Ministerul Finanțelor a actualizat ghidul de accesare și utilizare a sistemului. Versiunea actualizată conține următoarele noutăți față de versiunea inițială:

  • a fost extinsă lista tipurilor de facturi ce nu trebuie transmise în sistem;
  • a fost actualizată secțiunea ce detaliază sancțiunile aplicabile de la 1 iulie 2024, precum și faptul că de la această dată intervine un termen de transmitere a facturilor de cinci zile calendaristice (față de cinci zile lucrătoare până la 30 iunie 2024).
  • au apărut precizări despre ce se întâmplă la nefuncționarea e-Factura.
  • au apărut unele precizări suplimentare despre anexele facturilor în format XML.
  • secțiunea de utilizare a aplicației gratuite de generare a facturilor în format XML este mai detaliată. 

În ceea ce privește implementarea obligatorie a sistemului RO e-Factura în relațiile B2B începând cu 1 ianuarie 2024, până în prezent au fost înregistrate aproximativ 40 milioane de facturi, în valoare totală de 397 miliarde de lei. În cazul nefuncționării sistemului pentru cel puțin 24 de ore, obligația de transmitere a facturilor electronică este suspendată până la remedierea problemei.

Ghidul este disponibil pe www.mfinante.gov.ro sau poate fi accesat aici.

Platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTAX.ro, oferă cea mai favorabilă raportare funcționalitate/preț în ceea ce privește e-Factura, pentru a facilita colaborarea cu autoritățile fiscale. Contactează-ne pentru a afla mai multe detalii.