#noutăți e-Transport

ANAF propune modificarea listei bunurilor cu risc fiscal ridicat

28.11.2023

ANAF propune modificarea listei bunurilor cu risc fiscal ridicat

În vederea reducerii decalajului fiscal rezultat din evaziune și fraudă fiscală și a impactului negativ al acestora asupra nivelului încasărilor la bugetul statului cât și pentru întărirea capacității de urmărire și colectare a sumelor datorate bugetului de stat în cazul transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, Agenția Națională de Administrare Fiscală propune o extindere a listei acestor bunuri, astfel încât să includă noi articole al căror transport să fie supravegheat la nivel național, prin intermediul sistemului RO e-Transport.

Lista valabilă în acest moment este cuprinsă în anexa la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 802/2022 privind stabilirea bunurilor cu risc fiscal ridicat transportate rutier care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 430 din 03 mai 2022.

Noua variantă a acestei liste ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 martie 2024 și ar urma să cuprindă, pe lângă cele 8 categorii existente până acum, 6 noi categorii de bunuri, prin adăugarea următoarelor:

  • Carne și organe comestibile;
  • Pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice;
  • Lapte și produse lactate; Ouă de păsări; Miere naturală; Produse comestibile de origine animală, nedenumite și necuprinse în altă parte;
  • Tutunuri brute sau neprelucrate; deșeuri de tutun;
  • Alte tutunuri și înlocuitori de tutun, prelucrate; tutunuri "omogenizate" sau "reconstituite"; extracte și esențe de tutun;
  • Produse care conțin tutun, tutun reconstituit, nicotină sau înlocuitori de tutun sau de nicotină, destinate inhalării fără ardere; alte produse care conțin nicotină destinate absorbției nicotinei în corpul uman.

Detaliile proiectului de modificare pot fi descărcate de aici.