#noutăți e-Transport

Apare un nou sistem de supraveghere a transporturilor rutiere de mărfuri: e-Sigiliu 

13.11.2023

Apare un nou sistem de supraveghere a transporturilor rutiere de mărfuri: e-Sigiliu 

Urmează să fie implementat un nou sistem de trasabilitate a transporturilor rutiere, menit a preveni evaziunea fiscală, care va funcționa în paralel cu sistemul RO e-Transport. 

Legea 296/2023 prevede ca noul sistem, denumit e-Sigiliu, va deveni funcțional după ce Autoritatea Vamală Română și Agenția Națională de Administrare Fiscală vor emite până la data de 26 decembrie un ordin comun prin care vor stabili detaliile acestui sistem, printre altele reguli privind analiza de risc, monitorizarea transporturilor și aplicarea sigiliilor. 

Deși cele două sisteme vor funcționa în paralel, diferența este că sistemul RO e-Sigiliu va monitoriza transportul de bunuri cu scopul determinării potențialelor puncte de deturnare a transporturilor aflate în tranzit sau care au destinația finală pe teritoriul național. Din punct de vedere tehnic, sistemul este compus din dispozitive electronice (sigiliul inteligent care înregistrează date și transmite informații de stare și poziție) și o aplicație informatice. 

Autoritatea Vamală Română și Agenția Națională de Administrare Fiscală sunt cele două instituții care vor folosi și gestiona sistemul RO e-Sigiliu, în baza unei analize de risc, prin aplicarea sigiliilor inteligente și monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul național. Având în vedere prevederile Legii 296/2023, reiese că, dacă se consideră că există riscuri de evaziune, vor putea fi monitorizate orice fel de produse. 

Nivelul amenzile pe care șoferii vehiculelor de transport le riscă pentru nerespectarea integrității acestora, se situează între 20.000 lei și 50.000 lei.