#noutăți e-Factura

Ce aduce e-Factura în 2024

18.09.2023

Ce aduce e-Factura în 2024

Potrivit declarației ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat HotNews.ro, se prevede că, începând cu anul 2024, utilizarea e-Factura va deveni obligatorie și în cadrul relațiilor comerciale între companii, adică în sectorul B2B (business-to-business).

De la 1 ianuarie, toți contribuabilii vor fi obligați să utilizeze e-Factura, iar începând cu 1 iulie, aceasta va fi folosită pentru generarea automată a precalculului pentru deconturilor fiscale. Acest sistem va îmbunătăți controlul fiscal, permitând verificarea TVA-ului declarat versus TVA-ul datorat în timp real. Totodată, va facilita combaterea fraudei fiscale, oferind autorităților fiscale o monitorizare în timp real a activităților suspecte legate de TVA.

Conform sursei citate, România consideră că implementarea acestei măsuri speciale ar aduce avantaje atât persoanelor impozabile, cât și mediului de afaceri. Prin digitalizarea proceselor de facturare, se pot obține plăți mai rapide, economii la costurile de transmitere, prelucrare eficientă, economică a datelor din facturi și costuri mai reduse pentru arhivarea documentelor fiscale. De asemenea, introducerea acestei măsuri speciale ar simplifica raportarea informațiilor legate de livrări și servicii interne, reducând astfel sarcina administrativă a contribuabililor.>

Menționăm că, până în prezent, sistemul e-factura a fost aplicat în relația dintre mediul de afaceri și stat (B2G) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat respectiv pentru tichetele de vacanță.>

Pentru facilitarea relației cu ANAF, platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTax.ro, oferă cel mai bun raport funcționalitate/flexibilitate/preț din domeniul soluțiilor de raportare ANAF - B2B atât pe fluxul de iesire cât și pe cel de intrare.