#noutăți e-Factura

Cine este responsabil de datele din e-Factura: contabilul sau antreprenorul?

27.11.2023

Cine este responsabil de datele din e-Factura: contabilul sau antreprenorul?

Responsabilitatea pentru datele încărcate în SPV prin sistemul e-Factura este un aspect crucial. Potrivit lui Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali, accesul anterior la datele din SPV viza documente care nu erau direct legate de fluxul operațional al firmei. Odată cu implementarea e-Factura, contribuabilul preia adesea sarcina administrativă, având control asupra tranzacțiilor și procesului de facturare.

Chiar dacă contabilul se ocupă de înregistrarea facturilor în evidența contabilă, departamentul comercial este, de obicei, responsabil pentru emiterea facturilor. 

Așadar, detaliile privind cine încarcă datele în SPV și cine emite facturile vor fi stabilite în funcție de specificul fiecărui caz, având în vedere variația în volumul de facturi emise de diferite companii. Companiile cu un volum semnificativ de facturi vor avea nevoie de automatizare și de un proces eficient pentru a extrage datele din fluxul comercial și a genera facturi, implicând aplicații informatice și schimburi de date cu serverele. 

Cu toate acestea, termenul scurt impus pentru implementare adaugă o provocare suplimentară. Agenții economici caută soluții adaptate la această tranziție, iar pentru PFA-uri, situația se anunță a fi potențial mai complexă, necesitând o abordare atentă și adaptabilă.

Platforma noastră, SmartTAX.ro, furnizează o sinergie optimă între funcționalități avansate, versatilitate și tarife competitive în sfera soluțiilor de raportare ANAF și e-Factura - B2B, fiind concepută pentru a simplifica interacțiunea cu ANAF și pentru gestionarea eficientă a facturilor electronice.