#noutăți e-Factura

e-Factura - noi lămuriri solicitate de către Camera Consultanților Fiscali

01.03.2024

e-Factura - noi lămuriri solicitate de către Camera Consultanților Fiscali

După 2 luni de la instituirea obligativității încărcării facturilor în sistemul RO e-Factura, deși Camera Consultanților Fiscali a solicitat și până acum lămuriri pe unele dintre problemele sesizate, continuă să existe situații care necesită lămuriri suplimentare din partea ANAF, ca de exemplu:

  1. Deducerea TVA-ului: Începând cu 1 iulie 2024, există discuții cu privire la posibilitatea deducerii TVA-ului în baza altor documente decât e-Factura originală. Deși există reglementări care stipulează că doar factura electronică transmisă prin e-Factura și sigilată de MF va fi considerată originală în relația B2B, există situații în care deducerea TVA-ului ar trebui să fie permisă fără factura electronică, conform CCF.
  2. Facturile din primul trimestru din 2024: Se pune problema facturilor emise în primul trimestru din 2024 și necomunicate prin e-Factura. Deși nu se aplică amenzi pentru netransmiterea acestor facturi în e-Factura în această perioadă, există neclarități dacă se pot aplica amenzi începând cu 1 aprilie 2024.
  3. Contribuabilii cu codul de TVA anulat: Există incertitudini legate de obligația persoanelor impozabile cu codul de TVA anulat de a folosi e-Factura. Interpretarea CCF este că acești contribuabili nu ar trebui să emită facturi, cu excepția unor situații specifice.
  4. Facturile centralizatoare: Există dificultăți practice legate de emiterea facturilor în cazul facturilor centralizatoare, deoarece soluțiile tehnice actuale nu acoperă această situație conform codului fiscal.
  5. Facturile emise de executori: În cazul executărilor silite, soluțiile tehnice nu permit emiterea e-facturilor, lăsând neclaritate cu privire la procedura de urmat de către executori.
  6. Micii agricultori: Pentru micii agricultori care aplică regimul special de TVA, nu este clar în toate cazurile dacă aceștia trebuie să folosească e-Factura conform legislației actuale.

Conținutul integral al documentului adresat Ministerului Finanțelor, poate fi consultat aici

Platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTAX.ro, oferă cea mai favorabilă raportare funcționalitate/preț în ceea ce privește e-Factura, pentru a facilita colaborarea cu autoritățile fiscale. Contactează-ne pentru a afla mai multe detalii.