#noutăți e-Factura

e-Factura obligatoriu din 2024 în toate tranzacțiile B2B

08.08.2023

e-Factura obligatoriu din 2024 în toate tranzacțiile B2B

Programat să fie implementat treptat, sistemul obligatoriu de facturare electronică e-Factura va fi acum introdus pe scară largă începând cu data de 1 ianuarie 2024. Acest lucru înseamnă că în România, facturarea între entitățile impozabile se va realiza exclusiv în format digital, iar fiecare tranzacție va trebui să treacă prin sistemul e-Factura de la ANAF.

Decizia Consiliului UE numărul 1553/2023, publicată în data de 27 iulie a acestui an, autorizează oficial România să impună această tranziție obligatorie în cadrul relațiilor comerciale B2B*.

Articolul 1: "România este autorizată să accepte numai facturi emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României sub formă de documente sau mesaje în format electronic."

Articolul 2: "România este autorizată să prevadă că utilizarea facturilor electronice emise de persoane impozabile stabilite pe teritoriul României nu face obiectul acceptării de către destinatarul stabilit pe teritoriul României."

*Derogarea consiliului UE este în principiu valabilă din Ianuarie 2024 până în Decembrie 2026 și nu a fost încă specificat care este planul facturării electronice după acest punct.

Astfel, atunci când creezi o factură, aceasta trebuie să fie transmisă într-un format electronic standardizat .XML prin intermediul portalului SPV de la ANAF. Acolo, dacă informațiile din factură sunt completate corect, acestea vor fi verificate și validate, iar factura va primi o confirmare și o semnătură de înregistrare de la ANAF. După acest punct, factura nu mai poate fi modificată sau anulată.

Pentru companiile care emit un număr mare de facturi, acest proces devine aproape imposibil de gestionat manual. De aceea, echipa SmartTAX a dezvoltat un modul software de automatizare e-Factura, care elimină această problema!

Experții în economie sfătuiesc contribuabilii din România să se pregătească anticipat pentru aplicarea acestei cerințe obligatorii.