#noutăți e-Factura

Noutăți e-Factura: cine riscă amenzi și de când?

18.10.2023

Noutăți e-Factura: cine riscă amenzi și de când?

Sancțiunile contravenționale pentru netransmiterea facturilor electronice în e-Factura vor fi aplicate în două faze, conform calendarului de tranziție la utilizarea generalizată, în relația B2B, a acestui sistem. 

Proiectul privind măsurile fiscale, trimis spre promulgare, stabilește următoarele:

  1. Prima fază, între 1 aprilie și 30 iunie 2024: emitenții care nu transmit facturile electronice în e-Factura în termen de cinci zile lucrătoare pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 10.000 de lei;
  2. A doua fază, începând cu 1 iulie 2024: doar facturile electronice sigilate de Ministerul Finanțelor, după transmiterea lor în e-Factura, vor fi recunoscute ca documente originale cu efecte fiscale. Destinatarii vor fi pasibili de sancțiuni dacă acceptă facturi de la emitenți în alt format decât cel stabilit pentru sistemul e-Factura.

Platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTAX.ro, furnizează combinația optimă de funcționalități, versatilitate și costuri din sectorul soluțiilor de raportare ANAF și e-Factura - B2B, atât pentru fluxul de ieșire, cât și pentru cel de intrare, cu scopul de a simplifica interacțiunea cu ANAF și gestionarea facturilor electronice.