#noutăți e-Factura

Perioada de grație privind sancțiunile pentru neînregistrarea facturilor în sistemul e-Factura se apropie de sfârșit

27.05.2024

Perioada de grație privind sancțiunile pentru neînregistrarea facturilor în sistemul e-Factura se apropie de sfârșit

De la începutul anului 2024 a devenit obligatorie înregistrare facturilor în sistemul RO e-Factura, însă firmele au la dispoziție cinci luni pentru a se adapta, 31 mai 2024 fiind termenul până la care acestea nu riscă sancțiuni.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.

Începând cu 1 iunie 2024, firmele care nu înregistrează facturile în sistemul RO e-Factura, pot primi amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Pentru a permite companiilor adaptarea la noile prevederi legale și identificarea soluțiilor potrivite de transmitere a facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, Guvernul a prelungit până la data de 31 mai 2024 perioada de grație pentru folosirea sistemului e-Factura pentru operațiunile B2B, în condițiile în care aceasta era stabilită doar până la 31 martie 2024.

În acest interval de 5 luni nu este sancționată nerespectarea obligației de a înregistra facturile în cel mult 5 zile de la data emiterii, dar asta nu înseamnă că amenzi vor fi aplicate doar pentru facturile neraportate emise începând cu data de 1 iunie 2024, ci faptul că toate facturile emise în intervalul 1 ianuarie - 31 mai 2024 trebuie să fie înregistrate în sistemul RO e-Factura până la finalul perioadei de grație, pentru a evita eventuale sancțiuni.

Începând cu 1 iulie 2024, facturile se vor transmite numai prin e-Factura și numai facturile transmise și validate în cadrul sistemului  - xml-uri transmise și validate de către ANAF - vor avea valoare fiscală. Înregistrarea facturilor primite în orice alt format poate atrage după sine aplicarea de sancțiuni sub forma amenzilor.