#noutăți e-Factura

Prelungirea Perioadei Fără Amenzi pentru e-Factură Decisă

20.03.2024

Prelungirea Perioadei Fără Amenzi pentru e-Factură Decisă

"Am decis. Extindem până în 31 mai, ca urmare a faptului că încă sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări. Contribuabilii trebuie, însă, să fie atenți - cu data de 1 iulie amenda este de 15% din valoarea facturii", a spus Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Recent, ministrul a amintit că termenul până la care se putea lua în calcul extinderea suspendării sancțiunilor era finalul lunii iunie.

Până la 1 iulie, facturile utilizate și în anii anteriori rămân valabile, însă trebuie să fie raportate în sistemul e-Factură, urmând ca de la 1 iulie 2024, emiterea facturilor să fie posibilă doar prin intermediul sistemului eFactură. Între 1 ianuarie și 30 iunie, raportarea facturilor în e-Factură este obligatorie în termen de 5 zile, încălcarea acestei obligații fiind sancționabilă cu amendă. Termenul inițial de suspendare a sancțiunilor, până la 31 martie2024, va fi prelungit acum până la 31 mai 2024.

Reamintim faptul că nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Se estimează un total de 700.000 de firme care au obligația utilizării sistemului RO e-Factura, iar în jur de 74.000 de plătitori de TVA au fost împărțiți în trei categorii și vor primii notificări, după cum urmează:

  1. cei care au sume in decont TVA, dar nu folosesc e-Factură;
  2. cei care au TVA colectat în decont mai mic decât în modulul e-Factură;
  3. cei care au TVA deductibil în decont mai mare decât în modulul e-Factură.

Platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTAX.ro, oferă cea mai favorabilă raportare funcționalitate/preț în ceea ce privește e-Factura, pentru a facilita colaborarea cu autoritățile fiscale. Contactează-ne pentru a afla mai multe detalii.