#noutăți SAF-T

Urmează două luni grele pentru ANAF

16.06.2023

Urmează două luni grele pentru ANAF

ANAF se confruntă cu o situație dificilă în următoarele două luni. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, Fiscul trebuie să strângă 80 de miliarde de lei doar din programul de colectare a veniturilor pentru iunie și iulie. În aceste două luni, ANAF ar trebui să colecteze 79,8 miliarde de lei doar din programul stabilit. 

La finele lunii mai, Lucian Heiuș a demisionat de la conducerea ANAF, la scurt timp după publicarea execuției bugetare pentru primele patru luni de către Ministerul Finanțelor. În mesajul de demisie, Heiuș a anunțat și o rămânere a ANAF în urmă față de programul de încasări, cu 8,9 miliarde lei pentru primele cinci luni.

Încasările în primele luni ale anului au fost afectate de veniturile mai mici la taxele suplimentare ale statului în sectorul energetic și de o rectificare a vărsămintelor la buget făcută de Banca Națională a României (BNR). 

În plus, în luna iunie, trebuie să se declare și să se plătească taxa de solidaritate către Fondul de Tranziție Energetică. Compania OMV Petrom, care inițial a refuzat să plătească taxa conform nivelului propus la începutul anului, a agreat o nouă variantă a taxei promulgată în luna mai și a anunțat că va achita contribuția de solidaritate. Suma pe care o va plăti OMV Petrom va fi, probabil, semnificativ mai mică decât nivelul propus inițial.

Așteptările sunt ca luna iulie să fie  o lună record pentru ANAF, cu venituri estimate la 40,894 miliarde de lei, depășind ușor a doua lună ca încasări estimate, octombrie, cu 40,882 miliarde de lei. În iunie, ANAF trebuie să aducă la buget 38,9 miliarde de lei, reprezentând cea mai mare sumă strânsă de la începutul anului.

Pentru facilitarea relației cu ANAF, platforma noastră inteligentă de raportare, SmartTax.ro, oferă cel mai bun raport funcționalitate/preț din domeniul soluțiilor de raportare ANAF - B2G.

Alte articole SAF-T

Legea raportării SAF-T

Legea raportării SAF-T

28.06.2023

ORDIN Nr. 1783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, [... mai mult]